marți, 15 februarie 2011

Manastirea Agapia

Prima atestare documentara despre Agapia ca manastire dateaza din 1569, din timpul lui Bogdan Lapusneanu. Fiul lui Alexandru Lapusneanu, acesta a domnit din martie 1569, pana in februarie 1572.
Manastirea Agapia (denumita si Manastirea Agapia Noua pentru diferentiere de Schitul Agapia Veche) este o manastire ortodoxa de maici de la inceputul secolului al XIX-lea, situata pe valea paraului Agapia - Topolita, la poalele culmii Magura, intr-un cadru natural deosebit de pitoresc, inconjurata de culmi montane imbracate cu paduri seculare.
In secolul al XVII-lea, obstea care se formase la Agapia a hotarat sa se aseze mai in josul muntelui, atat din cauza instabilitatii terenului pe care se afla Agapia Veche, care are panza freatica aproape de suprafata solului, cat si din necesitatea de a avea mai mult loc pentru gospodaria manastirii, mai greu de organizat pe un versant muntos.
Indelungata istorie a Manastirii Agapia, a cunoscut si momente de grea incercare, sfantul lacas fiind adesea jefuit si pustiit de ostile straine sau distrus in parte de mistuitoare incendii...citeste mai mult...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu